My recovery
After undergoing brain surgery, Simone suffered from severe headaches and was worried that she would find volunteering with Durham Wildlife Trust too strenuous; in fact, she has found that the…
After undergoing brain surgery, Simone suffered from severe headaches and was worried that she would find volunteering with Durham Wildlife Trust too strenuous; in fact, she has found that the…
A breeding bird of fast-flowing, upland rivers, the grey wagtail can also be seen in lowland areas, farmyards and even towns in winter.
The bronze-coloured bream can be seen gathering in large shoals in lowland ponds, lakes and slow-flowing rivers. It is a member of the carp family and looks similar to the dace, chub and rudd.
The banded demoiselle can be seen flitting around slow-moving rivers, ponds and lakes. The males are metallic blue, with a distinctive dark band across their wings, and the females are a shiny…
The four-spotted chaser is easily recognised by the two dark spots on the leading edge of each wing - giving this species its name. It can be seen on heathlands and near ponds and lakes.
The silvery roach can be seen gathering in large shoals in lowland ponds, lakes and slow-flowing rivers. It is a member of the carp family and looks very similar to the dace, chub and rudd.
A large hawker, the common hawker can be seen throughout the summer and into autumn. A fast-flying insect, it catches its prey mid-air. Look for it around ponds in the uplands of the north and…
The metallic-green emerald damselfly can be seen from June to September around ponds, lakes, ditches and canals. Unlike other damselflies, it holds its wings half-open when perched.
The humpback whale is making a comeback, with more and more individuals being seen in UK seas every year. They are well known for their acrobatic behaviour - so don't be surprised to see them…
A common dragonfly of ponds, lakes and canals near woodland, the southern hawker can be seen patrolling the water or 'hawking' through woodland rides. A fast-flying species, it will…
Swifts spend most of their lives flying – even sleeping, eating and drinking – only ever landing to nest. They like to nest in older buildings in small holes in roof spaces.